U Memorijalnom centru Rakita u Vlasenici danas, 23.04.2022. godine, u sklopu obilježavanja 30. godišnjice stravičnih zločina nad Bošnjacima ove općine klanjana je 18. kolektivna dženaza za jednu žrtvu zločina iz perioda agresije na našu domovinu.
 
Dženazi, koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, prisustvovao je i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je položio cvijeće i odao počast nedužno ubijenim Vlaseničanima.
 
Na mezarju Rakita danas je ukopan Dedić (Emin) Ismet.
 
Potpredsjednik Salkić je istakao da je u Vlasenici, bez ikakve sumnje, postojala genocidna namjera da se Bošnjaci ubijaju i protjeraju kako nikad više ne bi živjeli na svojim ognjištima.
 
-Danas dok se sjećamo svirepo ubijenih Bošnjaka Vlasenice možemo reći da pravda nije zadovoljena, a da su počinioci zločina slobodni.
 
Oni koji su u ovom gradu bili, prema mišljenju Tužilaštva Bosne i Hercegovine, organizatori i izvršioci ubistava i progona Bošnjaka i danas upravljaju ovim gradom i kreiraju ambijent i okruženje u kojem žive preživjele žrtve koje su se vratile na svoja spaljena ognjišta.
 
To pokazuje svu nemoć ili nedostatak htijenja ljudi u sistemu da kazne počinioce zločina, zadovolje pravdu i donesu djelić satisfakcije u živote preživjelih žrtava.
 
U Vlasenici je, bez ikakve sumnje, postojala genocidna namjera da se Bošnjaci ubijaju i protjeraju kako nikad više ne bi živjeli na svojim ognjištima.
 
Nažalost, živimo u okruženju i entitetu gdje su zločinci heroji i uzorni građani, a preživjele žrtve se diskriminiraju i ponižavaju sa ciljem ponovnog progona.
 
Odraz je to nepravednih dejtonskih rješenja koja su u teritorijalnoj organizaciji zemlje uvažili rezultate ubistava, progona i genocida što je suprotno civilizacijskim vrijednostima.
 
Sve dok ne dođe do eliminacije posljedica ubistava, progona i genocida počinioci zločina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine smatraće se herojima, a preživjele žrtve će živjeti u neprijateljski raspoloženom okruženju izložene sistemskoj diskriminaciji.
 
Danas iznova pozivam nadležna tužilaštva u Bosni i Hercegovini da rade svoj posao i procesuiraju počinioce teških zločina u Vlasenici.
 
Pozivam predstavnike međunarodne zajednice koji su na strani istine, pravde i civilizacijskih vrijednosti da se pokrenu mehanizmi za eliminaciju posljedica genocida i drugih zločina u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. - rekao je potpredsjednik Salkić.
 
U stravičnim zločinima počinjenim u periodu agresije na našu domovinu, prema podacima udruženja, ubijeno je više od 2.630 vlaseničkih Bošnjaka.
 
Najmlađa žrtva koja je ubijena u periodu agresije je Aida Ahmetović koja je rođena 1. januara 1991. godine, a ubijena je 23. augusta 1992. godine, dok je najstarija žrtva Mujo Begić koji je, kada je ubijen, imao 89 godina.

Popularno