U sklopu obilježavanja 15. aprila, Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, danas su delegacije Vlade Tuzlanskog kantona i Skupštine Tuzlanskog kantona sa predstavnicima boračkih organizacija i udruženja žrtava,  posjetili Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu.

Posjeti je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji se i obratio prisutnima.

Istakao je da je obilježavanje 30. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine veliki jubilej, te se zahvalio prisutnima na njihovom dolasku. Naglasio je važnost okupljanja i obilježavanja datuma koji su bitni za historiju naše domovine.

- 30. godina je veliki jubilej i pokazatelj. Ova generacija u proteklih 30. godina izvoljevala je nezavisnost, odbranila je domovinu, uradila puno na obnovi i razvoju domovine i sigurno ostavljamo veliki zalog novim generacijama koje trebaju nastaviti dalje.

Ovo naše okupljanje pokazuje da nismo i da nećemo zaboraviti herojsku borbu naše Armije Republike Bosne i Hercegovine, koja je uprkos činjenici da su agresori i sa istoka i sa zapada činili velika zvjerstva, teške zločine i genocid nad našim narodom sačuvali obraz i dostojanstvo. Pripadnici  Armije Republike Bosne i Hercegovine nisu pred međunarodnim sudovima osuđeni za teške ratne zločine, dok su naše komšije i naši susjedi i sa istoka i sa zapada osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, teške ratne zločine, terorisanje, a politički i vojni predstavnici naših komšija i za genocid, uključujući vojsku i policiju bosanskih Srba.

To su veoma važne historijske činjenice i veoma je važno da se to počelo izučavati u nastavnim planovima i programima.

U ovom entitetu, nažalost, naša, a i druga, djeca su prisiljena da uče iskrivljenu historiju, a to je da su presuđeni ratni zločinci srpski heroji, da je vojska i policija RS-a stvarala ovaj entitet i da nisu presuđeni da su počinili genocid nad svojim komšijama Bošnjacima.

Zbog toga je veoma važno da se širi istina i da nove generacije imaju priliku da nauče istinu.

Uvijek trebamo imati u vidu da slobodu koju imamo konzumiramo na pravi način  i da se kroz konzumiranje slobode izborimo za svoja prava koja su nam svih ovih godina oduzeta.

Popularno