Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas 7. aprila 2022. godine, reagujući na objavljivanje Ukaza o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, da visoki predstavnik treba reagovati i iskoristiti svoje ovlasti, te poništiti ovaj zakon i time zaštiti Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

- Visoki predstavnik treba odmah reagovati i iskoristiti svoje ovlasti, te poništiti Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti i time zaštiti Ustav Bosne i Hercegovine i Dejtonski mirovni sporazum.

Pojedine odredbe ovog zakona krše ranije odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime su u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine  i Dejtonskim mirovnim sporazumom, što obavezuje visokog predstavnika da reaguje i zaštiti Ustav i Dejtonski mirovni sporazum.

Ovaj zakon,  osim što krši Ustav Bosne i Hercegovine, suprotstavlja se ovlastima visokog predstavnika koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ako objava ovog zakona  prođe bez brze i oštre sankcije bez ikakve sumnje ohrabriće entitetske vlasti i postaće buduća praksa ponašanja separatistički orijentisane entitetske vlasti bosanskih Srba.

Zbog toga je veoma važna brza i oštra reakcija visokog predstavnika kao jasna poruka onima koji godinama nekažnjeno rade na rušenju ustavnog poretka i ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini, stoji u reakciji.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana