Zbog lošeg zdravlja optuženog, ponovo je odgođeno suđenje četvorci optuženoj za ratne zločine nad Bošnjacima u Vlasenici

Stalno zakazivanje i otkazivanje ročišta u Sudu Bosne i Hercegovine, u predmetu protiv Miroslava Kraljevića, Radenka Stanića, Maneta Đurića i Gorana Garića, koji su optuženi za teške ratne zločine počinjene nad vlaseničkim Bošnjacima, uvježbani je scenarij koji se ponovio i jučer.

Advokat Miloš Perić nam je kazao kako je jučer suđenje odgođeno zbog zdravstvenog stanja Đurića, a to je, potvrđuje, bio razlog i ranijih otkazivanja. Suđenje za zločine počinjene u Vlasenici ranije nije održano ni zbog tvrdnje branilaca da ne znaju granicu do koje smiju ići u odbrani optuženih, nakon što su na snagu stupile dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida.

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović tvrdi da advokati izmišljaju načine da razvuku proces, "a to nam daje signal da se preslikava stanje iz Srbije, gdje imamo proces za Kravicu koji se razvlači šest godina, a u kojem je osam optuženih pripadnika specijalne jedinice MUP-a RS-a".

- Očito da su optuženi i advokati i u BiH počeli primjenjivati isti princip kako bi se proces razvukao u nedogled i izbjegla odgovornost, kaže Tahirović.

Nezvanično, vrijeme se kupuje i kako bi se pojedini svjedoci u ovom predmetu, uglavnom nekadašnji pripadnici VRS-a, raznim metodama prisilili da odustanu od svjedočenja.

- Namjera je da krucijalni svjedoci odustanu i to je ustaljena praksa u Srbiji, tamo su odustajali. Milorad Kojić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih Republike Srpske, u javnosti je rekao da će se vršiti pritisci na svjedoke, kaže Tahirović, smatrajući da je teško zaustaviti zloupotrebe.

- Bojim se da će u ovom procesu vrlo teško doći do epiloga, odnosno do presude, pogotovo jer je Kraljević (načelnik Vlasenice iz SNSD-a, op. a) u politici i ima njenu zaštitu, smatra Tahirović.

Oslobođenje

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana