U amfiteatru Behhram-begove medrese u Tuzli danas je premjerno prikazan dokumentarni film „U sjeni minareta“ urađen po sinopsisu Hasana Hasanovića kustosa u Memorijalnom centru „Srebrenica-Potočari“ i novinara Omera Hasanovića.

Film, kroz razgovor sa svjedocima, uglavnom imamima koji su uspjeli preživjeti genocid, tematizira religijski život u UN-ovoj zaštićenoj zoni Srebrenice kao i sistematsko ubijanje imama na ovom području počev od 1992. pa do jula 1995. godine.

„Ovo je film o elitocidu, jednom od vidova genocida koji se dogodio u julu 1995. godine. Flm je svjedočenje, kako o vjerskom životu tokom opsade Srebrenice, tako i o stradanju  imama i vjerskih objekata muslimana u Srebrenici.

Jedan mali dio onog što sam sačuvao u svojoj memoriji podjelio sam sa autorima filma. U to vrijeme na području Srebrenice bilo je 40 imama iz nekoliko podrinjskih gradova. Nas 14 je preživjelo, dok ih je 26 ubijeno“, kazao nam je Mevludin ef. Hrnjić posljednji preživjeli imam iz Srebrenice koji je, nakon 80 dana lutanja po podrinjskim šumama uspio stići na slobodnu teritoriju BiH

Svjedočenje o ubistvima imama u Srebrenici kroz izjave očevidaca, njihovom nesebičnom angažmanu na polju vjerskog, ali i svjetovnog obrazovanja srebreničke djece i omladine koji su se našli zarobljeni u srebreničkoj enklavi, izuzetno je vrijedan, ali i potresan historijski dokument.

Film je i dokument o ulozi Islamske zajednice i njenih imama koji kroz svoj rad propagiraju dobro i pozivaju na mir, na jednoj, ali i dokument o ulozi Srpske pravoslavne crkve i jednog broja pravoslavnih sveštenika koji su blagosiljali zločine genocida  počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici.

„Memorijalni centar je inicirao projekat koji se zove „Elitocid“ – sistematsko ubijaje imama i njihov život u enklavi Srebrenica od 1992. do 1995. godine.

Prvo što smo uradili jeste da smo kreirali publikaciju koja se sastoji iz naučno istraživačkog rada na ovu temu, u jednom njenom dijelu, dok je u drugom sinopsis dokumentarnog filma, čime je Memorijalni centar, moram reći, istražio jednu jako važnu oblast.

Film je u 70 posto svog sadržaja pokriven kadrovima iz ratnog perioda.

Osim izjava svjedoka, kao i izjava vjerskih autoriteta koji se pojavljuju u ovom dokumentarcu, koristili smo materijal koji su mnogi od preživjelih, u vidu VHS kaseta snimljenih tokom okupacije,  Srebrenice, donirali Memorijalnom centru“, kazao nam je Hasan Hasanović jedan od autora filma „U sjeni minareta“.

Današnjoj promociji u Tuzli, prisustvovali su mnogi imami, posebno oni koji su uspjeli preživjeti genocid u Srebrenici, muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, premjer TK Irfan Halilagić i mnogi drugi.  

Politički.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana