Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 15. 03. 2022. godine, u Banjoj Luci razgovarao sa ambasadorom Malezije u Bosni i Hercegovini, Raja Saifful Ridzuwanom bin Raja Kamaruddinom.

Potpredsjednik Salkić je upoznao ambasadora i saradnike sa teškim položajem Bošnjaka u bh. entitetu RS koji je posljedica višegodišnje sistemske diskriminacije koju provode prosrpski orijentisane vlasti entiteta.

“Bošnjacima je oduzeto pravo na posao u javnim ustanovama, entitetskim i lokalnim organima, suprotno ustavnim odredbama, čime im se uskraćuje životna egzistenciju u ovom entitetu.”

Istakao je da je uprkos presudama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i entitetskog vrhovnog suda nastavljeno osporavanje bosanskog jezika i diskriminacija u obrazovnom procesu u bh. entitetu RS.

“Aktuelna separatistička politika koju zagovara i provodi vlast u bh. entitetu RS produkuje nestabilno sigurnosno okruženje što uzrokuje dodatni odlazak Bošnjaka iz ovog entiteta.

Bošnjacima u ovom entitetu trebaju jednaka prava i mogućnosti kakve imaju i građani srpske nacionalnosti, kako bi mogli opstati i živjeti na svojim ognjištima od svog rada.

Ukoliko se ovo stanje ne promijeni, ne ukloni sistemska diskriminacija, ne otklone posljedice genocida i ne zaustavi separatistička politika Bošnjaci teško da mogu preživjeti u ovom entitetu.”

Potpredsjednik Salkić pozvao je ambasadora Malezije da prenese Vladi Malezije stvarno stanje u ovom dijelu Bosne i Hercegovine, te je  iskazao dobrodošlicu i poželio ambasadoru uspješan mandat u Bosni i Hercegovini.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana