Kada se zvaničnici iz Republike Srpske vrate u državne institucije i osiguraju da one funkcionišu u potpunosti, EU je spremna da omogući smislen i intenzivan dijalog, a ukoliko do tog dijaloga ne dođe, EU neće imati drugog izbora nego da počne razmišljati o upotrebi svih dostupnih instrumenata, poručio je visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell u pismu upućenom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Poruka je stigla kao odgovor na Dodikovo pismo od 18. februara, koje je uslijedilo nakon telefonskog razgovora ova dva zvaničnika.

Borrell je potvrdio kako glavni cilj Europske unije ostaje napredak BiH ka članstvu u Uniji, ali je upozorio kako su radnje koje je nedavno poduzeo entitet Republika Srpska “suprotne Ustavu Bosne i Hercegovine, te dovode u opasnost Bosnu i Hercegovinu kao jedinstvenu i suverenu državu sa budućnosti unutar EU”.

On je naglasio kako “rukovodstvo RS blokira državne institucije već nekoliko mjeseci, te polako i sigurno vraća unazad 26 godina reformi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma usvajanjem zakonodavstva kojim se uspostavljaju paralelne institucije u sektoru upravljanja pravosuđem i tržištem lijekova”.

“Ustav ne predviđa utvrđivanje postupka vraćanja prenesenih nadležnosti na entitete – takav postupak ni u kom slučaju ne bi mogao isključiti učešće državnih institucija. Jednostrani koraci za poništavanje ishoda sporazuma o transferu su nezakoniti i osporavaju ustavni poredak Bosne i Hercegovine”, upozorio je Borrell.

Tkođer, istaknuo je kako bi povlačenje predstavnika entiteta RS iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH bilo “nespojivo sa integracijom Bosne i Hercegovine u EU” te bi ugrozilo ulogu i funkcionisanje VSTV-a BiH, što bi dalje ugrozilo vladavinu prava i osnovna prava svih građana BiH.

“Uz vladavinu prava kao kamen temeljac proširenja EU, osnivanje VSTV BiH bio je jedan od uslova koje je Europska komisija postavila 2003. godine za početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, koji je pravni osnov procesa pristupanja Bosne i Hercegovine EU. VSTV BiH ima ključnu funkciju da garantira nezavisnost, integritet i odgovornost pravosuđa u cijeloj državi, objedinjavanjem procedura za imenovanje i odgovornost članova pravosuđa, čime se garantuje jednakost građana pred zakonom na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine”, naglašava se u pismu visokog EU zvaničnika.

On je podsjetio Dodika i na Mišljenje Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, u kojem se navodi da zemlja treba unaprijediti funkcioniranje pravosuđa usvajanjem novog zakona o VSTV-u i novog zakona o sudovima BiH u skladu sa europskim standardima.

“Uzimajući sve navedeno u obzir, pozivamo vas i čelnike Republike Srpske da stanete sa svakom zakonodavnom i političkom inicijativom za povratak takozvanom ‘izvornom Dejtonu’, te da poštujete Ustav BiH i državne nadležnosti. EU ne dovodi u pitanje načelo konstitutivnog naroda niti strukturu Dejtona, međutim, kao država koja teži EU, institucionalne strukture i strukture odlučivanja u Bosni i Hercegovini moraju se progresivno prilagođavati kako bi uzele u obzir zahtjeve EU i kako bi mogle efektivno učestvovati u donošenju odluka u EU i u potpunosti implementirati i primjenjivati acquis”, naglasio je Borrell, te pozvao na dijalog kao izlaz iz krize.

Ukoliko do takvog dijaloga ne dođe, upozorio je, a koraci ka demontaži državnih institucija nastave da se konkretno provode, EU neće imati drugog izbora nego da počne razmišljati o upotrebi svih drugih instrumenata iz svog okvira.

“U trenutku kada Rusija krši međunarodni zakon i mir u Europi pokretanjem vojne agresije bez presedana protiv svog susjeda, moramo osigurati stabilnost i jedinstvo u ostatku Europe. Napad Rusije na Ukrajinu ima posljedice na sigurnost i stabilnost cijele Evrope. Moramo zajedno stati u odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine”, zaključio je Borrell u pisanom odgovoru Dodiku.

Izvor: N1

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana