Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iskoristio je i jučerašnji let italijanskog vojnog aviona iznad Krajine da omalovaži državu.

Ustvrdio je i da je komanda EUFOR-a u BiH najavila da bi ovih dana trebalo da dođe do preleta francuskih vojnih aviona tipa “Rafale” nad teritorijom BiH, ali da nije bilo nikakvih najava za nalete drugih vojnih aviona.

Uspaničeni Dodik je kazao da su, tobože, građani Banje Luke, a i cijele Krajine, mogli da čuju vijest na raznim portalima da nebom iznad njih kruži italijanski vojni avion u nepoznatoj misiji i sa nepoznatom namjerom te smatra da se s pravom zabrinuto pitaju o čemu se radi.

Predsjedništvo BiH, kako je naveo, o ovome nije obavješteno, a nije mu ni poznato da li je neko u BiH upoznat sa tim.

Međutim, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović demantirao je ove Dodikove izjave u razgovoru za Hayat TV.  

  • Javnost je upoznata da će kroz odluke operativnog komandanta Althee nad BiH do 7. marta letjeti francuski avioni „Rafali“, jedni od najsavremenijih borbenih aviona u svijetu. Dolazak talijanskoga aviona je nešto što je najavljeno Bosni i Hercegovini, kroz procedure odobreno, i to je za nas apsolutno redovna stvar i nešto što je poželjno u ovoj situaciji kakva je sad trenutno, a referiram se na krizu i rat u Ukrajini – rekao je Mašović.

Što se tiče tvrdnji da let nije najavljen Predsjedništvu BiH, Mašović je kazao:

  • Koliko znam, sve najave ne podliježu direktno odlukama Predsjedništva BiH. Imaju drugi međunarodni aranžmani i obaveze, BHDCA, Ministarstvo vanjskih poslova, institucije su koje imaju apsolutno legitimno pravo u procesu donošenja odluka po tom pitanju.

Hayat.ba

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana