Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, danas je, 1. marta 2022. godine, prisustvovao obilježavanju Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru Rakita u Vlasenici, Novoj Kasabi, memorijalnim centrima Veljaci u Bratuncu i Potočari kod Srebrenice.

Obilježavanje i prigodan program su najprije upriličeni u Memorijalnom centru Rakita u  Vlasenici, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

Zatim je upriličena posjeta fudbalskom stadionu u Novoj Kasabi kod Milića gdje je 1995. godine bilo zatočeno oko 1.200 Bošnjaka, nakon čega su i ubijeni.

Program obilježavanja je nastavljen u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane bošnjačke civilne žrtve zločina iz 1992. godine.

Nakon polaganja cvijeća i odavanja počasti nedužno ubijenim upriličen je prigodan program i u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, gdje su ukopane žrtve genocida iz jula 1995. godine.

U svom obraćanju prisutnima, potpredsjednik Salkić je istakao da smo danas, kada obilježavamo trideset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine, duboko svjesni velikih i dalekosežnih odluka koje su donesene 1992 godine.

- Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u našoj zemlji i izvan nje slave i obilježavaju svi oni koji istinski vole i poštuje svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.

To je zakonska obaveza svih nas stanovnika i državljana Bosne i Hercegovine. Negiranje Dana nezavisnosti od strane onih koji i danas zagovaraju separatističke ideje pokazuje da mi moramo biti budni.

Tamo gdje smo mi koji volimo Bosnu i Hercegovinu tu i živi Bosna i Hercegovina, što pokazuje i naše današnje okupljanje u Vlasenici, Milićima, Bratuncu i Srebrenici kao i širom ovog dijela naše domovine. Naša ljubav prema našoj domovini pobijediće njihovu mržnju i separatizam.

Danas kada obilježavamo trideset godina nezavisnosti Bosne i Hercegovine duboko smo svjesni velikih i dalekosežnih odluka koje su donesene 1992 godine.

Zemlju smo odbranili od agresije, obnovili, djelimično reintegrirali, nastavljamo je izgrađivati do ispunjenja konačnog cilja moderne, demokratske i prosperitetne zemlje jednakih prava i jednakih mogućnosti svih njenih stanovnika.

Na tom putu nas čeka još mnogo prepreka od strane onih koji bi voljeli da ova država ne uspije, da bude podijeljena i da prestane postojati.

Mi danas obilježavajući Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Gacku, Foči, Vlasenici, Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Kotor Varoši, Janji, Bijeljini, Prijedoru, Bosanskoj Dubici pokazujemo da neprijatelj nije i da neće uspjeti.

Za dalje korake naprijed potrebno nam je više samopoštovanja, hrabrosti, mudrosti i odlučnosti u iznošenju novih ideja sa ciljem jačanja države, otklanjanju posljedica genocida i uklanjanju svakog oblika diskriminacije stanovnika Bosne i Hercegovine.

Popularno