Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je posjetio Janju. U sjedištu Medžlisa Islamske zajednice Janja održao je sastanak sa  glavnim imamom, Omerom ef. Camićem, predsjednikom ovog Medžlisa, Huseinom Camićem, potpredsjednikom Skupštine Grada Bijeljina, Mustafom Gradaščevićem, odbornikom u Skupštini Grada Bijeljina, Azemom Aletovićem, predsjednikom Savjeta Mjesne zajednice Janja, Mujom Bogaljevićem i izaslanikom muftije tuzlanskog, Muamerom Zukićem.

Povod današnje posjete i tema sastanka bio je jučerašnji oružani napad i verbalno vrijeđanje vjernika Bošnjaka u Janji.

Potpredsjednik Salkić je dao punu podršku Bošnjacima Janje, te je pozvao nadležne institucije da što prije rasvijetle ovaj slučaj.

- Bošnjaci Janje su uznemireni i zabrinuti zbog jučerašnjeg oružanog incidenta  i verbalnog vrijeđanja džematlija Atik džamije u Janji.

Ovo nije i ne bi se trebao posmatrati kao obični incident izazvan od strane pijanih ekstremno nastrojenih pojedinaca.

Stanovnici Janje očekuju od države Bosne i Hercegovine i njenih institucija da provedu adekvatnu istragu, kazne ekstremiste i osiguraju sigurno okruženje za život u ovom dijelu naše domovine.

Od entitetskih vlasti očekujemo da prestanu širiti mržnju prema državi Bosni i Hercegovini, da prestanu diskriminirati, negirati identitet i postojanje Bošnjaka.

Sve ove aktivnosti uz veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida doprinose širenju mržnje u javnom prostoru prema Bošnjacima u ovom dijelu Bosne i Hercegovine što za posljedicu ima ovakve incidente.

Ohrabruje činjenica da je veliki broj sugrađana pravoslavaca iskazao podršku Medžlisu Islamske zajednice Janja i ogradio se od počinilaca ovog incidenta.

Nakon održanog sastanka potpredsjednik Salkić je obavio džumu-namaz u Atik džamiji, kod koje se dogodio jučerašnji napad, te je razgovarao sa Bošnjacima Janje.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana