Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, 6. januara 2022. godine, da su  jutrošnji oružani napad i verbalno vrijeđanje vjernika Bošnjaka u Janji posljedica radikalne separatističke politike koju provode vlasti bh. entiteta RS, predvođene Miloradom Dodikom, te da su Bošnjaci Janje, kao i Bošnjaci u čitavom bh. entitetu RS, zabrinuti ovim dešavanjem i izostankom snažnije reakcije radi spriječavanja ugrožavanja mira i stabilnosti od strane separatistički orijentisanih ekstremista.

- Jutrošnji oružani napad i verbalno vrijeđanje vjernika Bošnjaka u Janji posljedica su radikalne separatističke politike koju provode vlasti bh. entiteta RS, predvođene Miloradom Dodikom.

Kontinuirana politička i medijska kampanja usmjerena na vrijeđanje Bošnjaka, negiranje države Bosne i Hercegovine, pozivanje na secesiju, predstavljanje Bošnjaka kao prijetnje, ima za cilj pojavljivanje ovakvih napada na Bošnjake.

Ovo nije prvi oružani atak na džamiju u Janji, koja je porušena od strane srpske vlasti 1993. godine. Zbog činjenice da raniji napadi nisu rasvijetljeni, kao i činjenice da nisu kažnjeni rušitelji džamije, imamo nove napade.

Ozbiljno je ovo upozorenje za sve u Bosni i Hercegovini i međunarodnoj zajednici gdje nas može odvesti nekažnjena radikalna separatistička politika Milorada Dodika i njegovih sljedbenika.

Bošnjaci Janje, kao i Bošnjaci u čitavom bh. entitetu RS, su zabrinuti ovim dešavanjem i izostankom snažnije reakcije radi spriječavanja ugrožavanja mira i stabilnosti od strane separatistički orijentisanih ekstremista.

Pozivam nadležne sigurnosne agencije u Bosni i Hercegovini da pojačaju svoje aktivnosti i prisustvo na Drini radi spriječavanja sličnih incidenata koji mogu ozbiljno ugroziti mir u našoj zemlji.

Trenutno stanje zahtijeva i pojačano prisustvo međunarodnih sigurnosnih snaga na Drini, jer je primjetno pojačano korištenje vatrenog naoružanja tokom vjerskih i novogodišnjih praznika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Pozivam MUP bh. entiteta RS da izađe u javnost sa imenima onih koji su izvršili oružani napad na vjernike i džamiju u Janji i time pokažu svoju nepristrasnost u ovom slučaju.

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, će sutra, 7. januara 2022. godine, u 11 sati posjetiti MIZ Janja, te se sastati sa predstavnicima Medžlisa i predstavnicima Bošnjaka, nakon toga će u džamiji koja je bila predmet napada prisustvovati džuma-namazu i razgovarati sa Bošnjacima Janje.

Popularno