Ponovljeni pozivi Milorada Dodika na odcjepljenje Republike Srpske nikada nisu bili opipljiviji, a njegovo ratno huškanje nailazi na prešutno odobravanje pa čak i podršku nekih zemalja članica Europske unije, gdje se ističe Viktor Orban, mađarski premijer, piše izraelski Haaretz.

Telavivski dnevnik podsjeća kako je Narodna skupština Republike Srpske prošlog mjeseca izglasala povlačenje iz Oružanih snaga, poreznog sistema i pravosuđa BiH, a ovim secesionističkim akcijama se nisu na odgovarajući način pozabavile ni relevantne državne institucije niti međunarodni visoki predstavnik.

“Nije Dodikovo ratno huškanje ono što brine obične građane koliko šutnja ili prešutno odobravanje, pa čak i podrška koja dolazi iz nekih zemalja članica EU. Jedan od najčvršćih pristaša Dodika i njegovih iredentističkih planova je Mađarska i njezin desničarski premijer Viktor Orban”, navodi se u tekstu.

Haaretz dalje podsjeća  kako je upravo mađarski premijer na nedavno održanoj novinskoj konferenciji govorio o proširenju EU, a Bosnu i Hercegovinu i njenu integraciju u EU označio kao “izazov integriranja zemlje sa dva miliona muslimana”.

Ova izjava je izazvala niz reakcija, uključujući onu člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka, Šefika Džaferovića, koji ju je ocijenio kao “sramnu i nepristojnu”, a Orbanovu ideologiju kao “radikalnu, ksenofobičnu i rasističku”.

Bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić je oštro reagirala, ističući kako su “bosanski muslimani integrirani Europljani i živi dokaz da je islam i europska religija”, a poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović Orbanove riječi je označio kao problematične ne samo za Bošnjake već i za ostatak Europe.

Mađarski zvaničnik je tokom iste novinske konferencije najavio kako će Mađarska blokirati sve potencijalne sankcije EU usmjerene na Dodika zbog njegovih separatističkih koraka, te kako će Budimpešta dati 100 miliona eura pomoći entitetu RS.

“Takvi postupci eksplicitno potkopavaju napore drugih zemalja EU da sankcioniraju Dodika u nadi da će obuzdati njegove secesionističke porive”, upozorava se u tekstu, čiji autor ističe kako “zlokobna uloga” Mađarske u destabiliziranju BiH ne završava na tome.

Naime, istog dana kada su odjeknule Orbanove izjave, u javnost je procurio izvještaj s posjete europskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija Bosni i Hercegovini, te otkrio kako je upravo europski komesar, čije je imenovanje odabrao sam Orban, radio u dosluhu s Dodikom u razbijanju zemlje.

Autor teksta, Samir Beharić, koji je tokom rata u BiH devedesetih godina prošlog stoljeća i sam bio prisiljen napustiti dom s ostatkom porodice kaže kako se danas mnogi pitaju da li će opet biti rata.

“Danas Milorad Dodik i njegove pristaše kopaju ofanzivne političke rovove, privlačeći se europskim desnim populistima i kuju planove za ponovno uspostavljanje iste te Vojske Republike Srpske koja je moju porodicu i mene ne samo pretvorila u izbjeglice, već i počinila najgori zločin u Europi od Drugog svjetskog rata, genocid u Srebrenici”, dodaje Beharić.

Naglašava kako je ovo je prvi put da osjeća nervozu zbog budućnosti Bosne i Hercegovine, a da traženje spasa u inostranstvu sve više je samo izgubljena nada.

“Ono što BiH očajnički treba je predaniji i zajednički pristup EU i SAD utemeljen na vrijednostima koje su članstvo u EU učinile tako dugo traženim ciljem, sankcijama protiv Dodika i dodatnim međunarodnim mjerama za provođenje mira na terenu kako bi se odbilo nasilje. Dok BiH to treba odmah, potrebno je i EU”, ističe autor i zaključuje kako EU ne može dopustiti da neliberalizam i operacionalizirana mržnja zadobiju trajno uporište na kontinentu.

SB

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana