Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, rekao je danas, 31. decembra 2021. godine, da obilježavanje 9. januara kao dana bh. entiteta RS iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida koji su počinjeni pod zastavom 9. januara, te da je jedini i najbolji lijek za trenutno stanje u Bosni i Hercegovini eliminacija posljedica genocida.

- Nastavak neustavnog i nezakonitog obilježavanja 9. januara kao dana bh. entiteta RS iritira, uznemirava, provocira i diskriminira sve žrtve progona, teških zločina i genocida koji su počinjeni pod zastavom 9. januara. Sa ovom praksom treba prestati  zbog ovih činjenica  i zbog zvaničnih presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da se 9. januar ne može obilježavati kao dan bh. entiteta RS, ali i mišljenja Venecijanske komisije.

Jedini i najbolji lijek za trenutno stanje u našoj domovini Bosni i Hercegovini jeste eliminacija posljedica genocida. Samo tako možemo napraviti jasnu distancu sa idejama zla, progona, zločina i teritorijalnih pretenzija prema Bosni i Hercegovini.

Dok žive posljedice progona i genocida živjeće i osjećaj kod sljedbenika takve politike da se genocid isplati i da su oni koji su ga počinili heroji, a ne zločinci.

Potreba eliminacije posljedica genocida nije više samo potreba preživjelih žrtava, to je nasušna potreba civiliziranog svijeta.

Ukoliko ovakvo stanje ostane i potraje ono će da nagrize i uništi civilizacijske vrijednosti u mnogim zemljama u svijetu.

Nastavak veličanja takvog projekta kroz obilježavanje 9. januara kao dana bh. entiteta RS uprkos postojanju presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine dokaz su takvih tendencija, rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožavanja mira u doglednoj budućnosti od strane sljedbenika takve ideologije.

Popularno