U sklopu posjete Bošnjacima Austrije potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, je u prostorijama Bošnjačke nacionalne fondacije u Austriji održao radni sastanak sa predsjednikom BNF-a, Muamerom Džankovićem i potpredsjednikom Saveza bosansko-hercegovačkih udruženja “Consilium Bosniacum”, Dževadom Majdančićem.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji, dr. Kemal Kozarić.

Potpredsjednik Salkić je upoznao učesnike sastanka sa trenutnim dešavanjima u Bosni i Hercegovine, te ih je  pozvao  na proaktivnu ulogu u lobiranju i zagovaranju interesa države Bosne i Hercegovine u Austriji.

Rekao je da Bosna i Hercegovina danas treba svakog svog čovjeka i patriotu da stane u njenu odbranu i odbranu mira i stabilnosti kojeg ugrožavaju separatisti, koje predvodi Milorad Dodik, te da svako od nas u ovom trenutku ima svoju ulogu u jačanju stabilnosti, povjerenja i zagovaranju istine o dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Kazao je da svi zajedno trebamo učiniti više na traženju sankcionisanja onih koji žele ugroziti  suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i time ugroziti mir i stabilnost u našoj domovini.

Istakao je važnost djelovanja “Consilium Bosniacum”, krovnog udruženja u Austriji, te je naglasio da je operativnost ovog krovnog udruženja bitna za prosperitet kako Bosanaca i Hercegovaca u Austriji i dijaspori, tako i u našoj domovini.

Potpredsjednik Salkić se zahvalio ambasadoru Kozariću na njegovoj agilnosti i doprinosu u povezivanju bosansko-hercegovačkih državljana i organizacija u Austriji.

Na kraju sastanka zaključeno je da je jačanje  saradnje neophodno  u narednom periodu, te da je u budućnosti neophodno insistirati na zajedničkim projektima sa ciljem  prosperiteta Bosne i Hercegovine i njenih građana.

Posebno je istaknuta važnost obilježavanja nacionalnih praznika Bosne i Hercegovine, Dana državnosti i Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Popularno