Ramiz Salkić,  potpredsjednik bh. entiteta RS, uputio je pismo Uredu visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR), ambasadorima zemalja članica UO Vijeća za provedbu mira (PIC), Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini i šefu Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini u kojem je pozvao na zaustavljanje sistemske diskriminacije, završne faze genocida i stvaranja etnički čistog srpskog prostora u bh. entitetu RS.

- Pozivam vas da svojim djelovanjem zaustavite provođenje sistemske diskriminacije Bošnjaka i završne faze genocida kroz stvaranja etnički čistog srpskog prostora u dijelu Bosne i Hercegovine koji se nepravedno zove samo po jednom narodu. Predstavnici bosanskih Srba kroz etnički očišćene entitetske organe provode sveopštu diskriminaciju nad Bošnjacima i Hrvatima čime žele realizirati ratni cilj o etnički čistom ekskluzivno srpskom prostoru.

Svjedoci smo teških i, od Dejtona na ovamo, nezapamćenih kršenja Ustava Bosne i Hercegovine, kršenja niza zakona i međunarodnih konvencija, te provođenja očiglednih, svjesnih i opasnih aktivnosti na rušenju ustavno-pravnog sistema zemlje. Te aktivnosti predvodi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, Vlada bh. entiteta RS i dio entitetskog parlamenta. Njihovo djelovanje nije pravno sankcionisano, jer su mehanizmi za provođenje zakona već duže vrijeme stavljeni pod djelimičnu kontrolu snaga koje provode aktivnosti na secesiji dijela Bosne i Hercegovine. Za provođenje takvih aktivnosti pokrenuto je formiranje Vojske RS. Ova vojska je presuđena pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, da je organizovala i počinila jedini genocid u Evropi, poslije Hitlera. Poruke o ponovnom osnivanju takve vojske vraćaju nam u sjećanje najkrvavije slike zločina, silovanja, logora, strijeljanja, masovnih grobnica, genocida. Protjerivanje iz domova, u koje se većina Bošnjaka i Hrvata nije vratila, srpske vlasti su nazvale mirnim preseljenjem.

Konvencijama o ljudskim pravima definisano je pravo svakoga čovjeka na slobodu i jednakopravnost, bez obzira na vjersku, nacionalnu i rasnu pripadnost. Nažalost, vlasti bh. entiteta RS u kontinuitetu od 2010. godine stvaraju ambijent nepodnošljivih uslova za život i opstanak Bošnjaka u ovom dijelu Bosne i Hercegovine sve sa ciljem stvaranja etnički čistog srpskog prostora. Etnički čist srpski prostor bio je jedan od strateških ciljeva usvojen na sjednici NSRS-a 1992. godine. U cilju ostvarenja ovog cilja vojska bosanskih Srba i dijelovi policije bosanskih Srba počinili su genocid i druge teške ratne zločine. Što su dokazali i presudili međunarodni sudovi u Hagu.

Kroz negiranje Bosne i Hercegovine, identiteta Bošnjaka, a prije svega bosanskog jezika, u kontinuitetu zadnjih 10 godina, vlast u ovom entitetu, ohrabrena nedjelovanjem međunarodne zajednice, stvara čisto pravoslaviziran obrazovni proces, stvarajući osjećaj kod mladih generacija Bošnjaka da ovo nije prostor za njihov život, a sa druge strane kod djece srpske nacionalnosti da je ovo njihov ekskluzivni teritorij.

Godinama u kontinuitetu vlast stimulira i ličnim primjerom svjedoči da su presuđeni ratni zločinci srpski heroji. Tako je NSRS najvišim priznanjem nagradila presuđene ratne zločince za genocid i druge teške ratne zločine. Ratni zločinac, Ratko Mladić, našao je mjesto u udžbeniku historije kao komandant vojske koja je stvarala RS, a ne kao ratni zločinac i komandant vojske koja je počinila genocid. Svo vrijeme stvaranja kulta heroja od ratnih zločinaca u ovom entitetu međunarodna zajednica je nijemo posmatrala, ono što nauka prepoznaje kao provođenje završne faze genocida kroz negiranje zločina, veličanje ratnih zločinaca i negiranje sudskih presuda.

Suprotno odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma i Aneksa VII povratnici su u kontinuitetu izloženi diskriminaciji pri zapošljavanju čime se onemogućava ekonomski opstanak nakon povratka. Danas u svim entitetskim organima, javnim preduzećima i lokalnim zajednicama zaposleno je oko 1% Bošnjaka, a da se dosljedno provodi Dejtonski mirovni sporazum i Ustav bilo bi nas oko 29%.

Obilježavanje 9. januara kao Dana entiteta, uprkos  mišljenju Venecijanske komisije i odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine uz blagu reakciju međunarodne zajednice, ohrabrilo je one koji danas prijete miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji. Toleriranje obilježavanja pravoslavne slave Sveti Sava kao praznika u obrazovanju od strane međunarodne zajednice ohrabruje one koji realizuju jedan od strateških ciljeva o stvaranju etnički čistog srpskog prostora.

Zbog blage ili nikakve reakcije međunarodne zajednice danas umjesto da raspravljamo o uklanjanju posljedica genocida mi svjedočimo nastavku realizacije strateških ratnih ciljeva  i borbi da sačuvamo mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

Danas kada smo najbliže fizičkom ugrožavanju mira od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma krajnje je vrijeme za odlučnu reakciju međunarodne zajednice protiv onih koji ugrožavaju mir i nastoje dovršiti realizaciju ratnih ciljeva o etnički čistom srpskom pravoslavnom prostoru.

Ukoliko vaša reakcija bude blaga ili izostane za nekoliko godina ona neće biti ni potrebna kao što nije bila potrebna ni nakon 11. jula 1995. godine, jer je već bio počinjen genocid nad Bošnjacima stanovnicima „sigurne zone“ UN Srebrenica, od strane vojske i dijelova policije pobunjenih bosanskih Srba, pod političkom kontrolom ratnog zločinca Radovana Karadžića i vojnom komandom ratnog zločinca, Ratka Mladića.

Ukoliko se ne zaustavi sistemska diskriminacija, stvaranje ambijenta straha i nepodnošljivih uslova za život i opstanak Bošnjaka i Hrvata kroz oduzimanje prava na rad i adekvatno obrazovanje za deset godina Bošnjaka i Hrvata gotovo da neće ni biti u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

To će biti između ostalog i rezultat vašeg djelovanje, odnosno nedjelovanja, da se zaustave oni koji su nastavili realizaciju ratnih ciljeva mirnodopskim metodama, pri čemu su ruke žrtava svezane jer nemamo ustavne ni zakonske mehanizme da se suprotstavimo ovim procesima.

Zbog toga ovo obraćanje vama shvatite i kao apel da se ovaj ambijent sistemske diskriminacije, stanja nepodnošljivih uslova za život Bošnjaka i Hrvata u ovom entitetu promijeni, te da svi zajedno krenemo u otklanjanje posljedica koje su nastupile nakon progona, etničkog čiščenja i genocida, a ne da nijemo posmatramo dovršavanje ovog procesa..., stoji između ostalog u pismu potpredsjednika bh. entiteta RS, Ramiza Salkića.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana