U Kulturnom centru u Srebrenici danas je održana komemoracija Hajri Ćatić, kojoj su prisustvovali članovi porodice, prijatelji i poznanici.

Hajra Ćatić bila je predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”. Njena sudbina uveliko je bila vezana za priču o pronalasku posmrtnih ostataka njenog sina Nihada, ratnog novinara iz Srebrenice, koji je posljednji put viđen 11. jula 1995. godine, kada mu se gubi svaki trag. On je putem radio-amatera jedini izvještavao o stanju u Srebrenici. Svoje posljednje javljanje imao je neposredno prije pada Srebrenice, a tada je u programu Radio-televizije Bosne i Hercegovine kazao da se Srebrenica pretvara u najveću klaonicu.  Hajru Ćatić je dočekala smrt bez da je uspjela pronaći posmrtne ostatke sina Nihada.

Prisutnima se u ime Inicijative "Moja adresa Srebrenica" obratio Alija Tabaković, koji je istakao da na živima ostaje obaveza da se sjećaju svih majki Srebrenice i da nastave tamo gdje su one stale.

 "Srceparajuća je tvoja izjava da kao majka, rahmetli Nine, prosiš za jednu kost ili jedan prst svoga Nihada kako bi ga za života pokopala u Memorijalnom centru u Potočarima, pa da onda rahat preseliš na onaj bolji svijet. Nažalost, nisi uspjela, ali jesi svima nama koji su ostali iza tebe trasirala put kojim moramo hoditi. Bol svake majke je isti, ali tvoja i bol rahmetli Nure Alispahić je sigurno bila posebna. Nura je gledala kako joj dušmani javno ubijaju sina, a tvoja, jer je posljednji izvještaj tvog Nine zapisao cijeli svijet. Njegov izvještaj u kojem najavljuje svoju smrt i smrt hiljada sugrađana diže svaku dlaku na glavi. Vjerujemo da si ga preslušala stotinama puta i samo srce hrabre majke kao što si ti moglo je podnijeti i izdržati svih ovih 26 godina. Nama živima ostaje obaveza da te se sjećamo kao i svih drugih majki i da nastavimo tamo gdje ste vi stale".

Munira Subašić, predsjednica Udruženja "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa" je kazala da se mora budućim generacijama prenositi istina, kako bi znali i pamtili ono što se dogodilo u Srebrenici.

"Moramo pokazati cijelom svijetu da smo mi majke dostojanstvene, da smo lijepo odgojile svoju djecu. Odgojile smo ih tako da nemaju mržnju, da se nisu svetili, iako su naša djeca gledala kada im ubijaju oca, odvode brata, kada im siluju sestru. Uprkos tome, ta djeca nisu posegla za mržnjom i osvetom. Sada su doktori, inžinjeri, profesori i na to smo mi majke ponosne, to je naš uspjeh. Često me pitaju 'jesu li svi odgovorni za ono što se desilo'. Ja kažem, svi kolektivno nisu odgovorni, ali svi kolektivno moraju da se stide za ono što su počinili njihovi rođaci i prijatelji. Našoj djeci moramo prenositi istinu, a ne mržnju, da znaju i da pamte, da se ne bi ponovilo", rekla je Munira Subašić.

Novinarka Almasa Hadžić je istakla da umiru majke Srebrenice jedna po jedna od tuge za svojom djecom, braćom muževima.

- Teška je sudbina nas Bošnjaka. Evo 30 godina najviše se srećemo  na komemoracijama i dženazama. Ta sretanja, skoro da su nam postala normalna. Samo što oplačemo jedan datum, jednu smrt, jednu godišnjicu, ono sustigne drugi datum, druga smrt, druga godišnjica. Umiru majke Srebrenice od tuge za svojom djecom, braćom, muževima, porodicama. Među njima je i naša Hajra. Hvala ti, Hajro, za sve što si sa ostalim majkama Srebrenice učinila da se zločini genocida ne zaborave , rekla je Almasa Hadžić.

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, kazao je da će historija svjedočiti borbi ucviljenih majki da pronađu svoju djecu i da se zločinci kazne.

- Naša majka rahmetli Hajra i sve naše majke koje tragaju za svojom ubijenom djecom nama su za pouku i opomenu. Njihov jauk, njihova bol, nama su obaveza da nikada više ne dozvolimo zločin nad našim narodom i našom domovinom. Hajra je otišla kao i mnoge druge majke, nama je ostala obaveza da prenosimo istinu, tragamo za pravdom i zločincima. Zločin genocida historija je zabilježila i ovjekovječila sudskim presudama. Historija će svjedočiti borbi ucviljenih majki da pronađu svoju djecu i da se zločinci kazne. Nek ti je rahmet i od Boga dragog lijepi džennet, rekao je potpredsjednik Salkić.

Tokom komemoracije pročitani su telegrami saučešća članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića i Šefika Džaferovića, reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH, Huseina ef. Kavazovića , kao i brojnih udruženja.

Nakon komemoracije ispred Čaršijske džamije u Srebrenici obavljena je dženaza-namaz koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović. Ukop je obavljen na mezarju Komarčevo.

Hajra Ćatić je preminula u utorak, 9. novembra  u 78. godini života.

Iza nje su ostali sin Nermin, snaha Asima, unučad Kenan i Elma.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana