U Kulturnom centru u Srebrenici jučer je održana komemoracija Zulfi Salihoviću kojoj su prisustvovali članovi porodice, saradnici i prijatelji.

Zulfo Salihović je u političkom i društvenom životu Srebrenice bio aktivan gotovo tri decenije, a u Skupštinu opštine Srebrenica biran je šest puta.

Tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bio je načelnik Štaba 281. brigade, 28. Divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine. Bio je predsjednik Općinske organizacije demobilisanih boraca Armije Bosne i Hercegovine. Predsjednik pododbora „Marš mira 2021“ Nezuk- Potočari. Nekoliko godina vodio je Udruženje za povratak „Drina“, koje se brinulo o onima koji su se vratili na svoja imanja.

Ispred Inicijative Moja adresa Srebrenica prisutnima na komemoraciji prvi se obratio Hamdija Fejzić, zamjenik načelnika opštine Srebrenica, koji je kazao da je Zulfo bio čovjek koji je živio i znao politiku o čemu govori činjenica da je u političkom životu bio aktivan od prvih višestranačkih izbora u našoj državi.

„Slušao je ljude i njihove probleme, te je nastojao da pomogne gdje god je mogao. Zulfo je ostavio veliki i neizbrisiv trag iza sebe. Naša je obaveza da ne zaboravimo sve ono što je on učinio za Srebrenicu.“

Ispred boraca prisutnima se obratio Suljo Čakanović koji je istakao da je smrt Zulfe Salihovića veliki gubitak za njegovu porodicu, ali i za sve Srebreničane, naročito za borce za koje se Zulfo neumorno zalagao.

„Zulfo Salihović ostaće upamćen kao borac za prava svih povratnika, ali i kao čovjek koji je u teškim situacijama uvijek nalazio kompromisna rješenja.“

Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić se u svoje ime, u  ime predsjednika SDA Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića i u ime svih članova SDA Bosne i Hercegovine oprostio od Zulfe Salihovića, kazavši da je Zulfo borac, čija borba traje zadnjih trideset godina, za Bosnu i Hercegovinu, za Srebrenicu, za istinu i za pravdu.

„Zulfo je bio čovjek koji je uvijek imao svoj stav. Nikada nije bio zlonamjeran, čak i onda kada se nije slagao sa drugačijim mišljenjem. Na prvom mjestu mu je uvijek bila Srebrenica. Pod Srebrenicom je podrazumijevao i Bratunac i Miliće i Vlasenicu i cijelo Podrinje. Zbog toga je ovo veliki gubitak, ne samo za porodicu, nego i za cijelo Podrinje. Svi zajedno smo izgubili jedan veliki, snažan, umjeren i tolerantan glas nas Bošnjaka sa Drine prema svima onima koji bi trebali da nas čuju. Mi moramo nastaviti i ne smijemo iznevjeriti niti Zulfu niti sve one druge koji su davali svoj doprinos za Srebrenicu, za Podrinje, za Bosnu i Hercegovinu.“

Prisutnima su se još obratili i Salko Tursunović, koji je govorio u ime porodice Salihović, kao i Dragić Glišić, odbornik u SO Srebrenica.

Nakon komemoracije u Brakovcima (Sućeska) je obavljena dženaza-namaz koju je predvodio muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Zulfo Salihović je preminuo u subotu, 16. oktobra, od posljedica srčanog udara u 56. godini života.

Iza njega su ostali majka, supruga, troje djece, brat i tri sestre s porodicama.

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana