Dosta bure izazvala je sinoćnja emisija RTRS-a u kojoj se govorilo o razlozima najave SDA o pokretanju postupka ocjene ustavnosti naziva "Srpska" pred Ustavnim sudom BiH. U emisiji Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a, reciplicirajući Staši Košarcu, predsjedavajućem Kluba poslanika SNSD-a i Nenadu Stevandiću, predsjedniku Ujedinjene Srpske, upitao ih je gdje su završili Bošnjaci iz Banje Luke i Kotor Varoši? Osvrnuo se na diskriminaciju kod zapošljavanja Bošnjaka u RS-u a prokomentirao je i ulogu međunarodne zajednice u BiH.

- Ako hoćete da budem u emisiji, morat ćete me pustiti da govorim. Ova Republika Srpska je očistila sve Bošnjake i Hrvate s prostora ovog entiteta. I niste vi sačuvali multietničnost. Mi smo se vratili ovdje da bi imali multietničnost. I znate gdje su završili Bošnjaci iz Banje Luke, Bošnjaci iz Kotor Varoši? I vi ste sačuvali multietničnost?! Pa po vama nijedan Bošnjak ovdje ne bi bio, nijedan Hrvat. I vi držite meni ovdje sada predavanja - rekao je Salkić.

Stevandić je rekao kako Salkićev govor shvata kao provokaciju i nije mu do slušanja, na što je Salkić samo nastavio:

- Bošnjaka je u Bratuncu bilo 66,8 posto 1992. godine. Danas u opštini od 70 ljudi koji su zaposleni pet je Bošnjaka. O čemu vi pričate? Nijedan Bošnjak nema u Domu zdravlja, nijedan u pošti. Od 50 i nešto policajaca, tri su Bošnjaka, Koliko ih ima u komunalnom preduzeću, koliko u vatrogasnom? O čemu vi to pričate, kome držite predavanja? Vi mislite da ćete sada nekoga fascinirati? Mene nećete. Možda ćete fascinirati ovu svoju publiku. Ova je incijativa (ocjena ustavnosti naziva "Srpska" koju je pokrenula SDA) došla upravo zato što imamo više od 5.000 policajaca u ovom entitetu a 350 Bošnjaka! Zašto imamo samo 1,5 posto uposlenih Bošnjaka u institucijama ovog entieta? Zašto negirate bosanski jezik? Zašto onemogućavate provođenje člana 7 Ustava entiteta koji je definisao da narodi imaju pravo na jezik - upitao je Salkić.

Upitao je i da li je pomirljiva inicijativa provođenje referenduma o "danu RS-a" koji je zabranio Ustavni sud BiH?

- Nije! Da li je pomirljivo kada neko kaže: "Mene ne zanima MAP, mene ne zanima NATO, a u isto vrijeme postoji Zakon o oružanim snagama koji je usvojen čini mi se 2005. godine, za koji je glasao SNSD, a koji govori u kom pravcu idemo. Imamo strategiju vanjske politike. Nama ne treba čovjek na čelu koji neće poštivati zakon, Ustav i ono što je već dogovoreno - rekao je Salkić.

Voditelj je potom rekao Salkiću da ni predstavnici međunarodne zajednice, niti dominantnog hrvatskog naroda nisu podržali inicijativu SDA.

- Ko su dominantni predstavnici hrvatskog naroda? U Vladi RS-a sjede tri ministra iz reda hrvatskog naroda i nijedan nije iz hrvatske političke partije. U Vladi RS-a sjedi pet ministara Bošnjaka i nijedan nije iz bošnjačke političke partije. Što je međunarodna zajednica implementirajući odluku o konstitutivnosti naroda, implementirala na različit način u Federaciji, a na različit u RS-u? To je uradio visoki predstavnik Volfgang Petritsch koji i danas radi u lobističkoj kući koju plaća Srbija i lobira za interese Srbije i RS-a. Međunarodna zajednica! O čemu oni pričaju, o čemu priča visoki predstavnik? Da je zabrinut? Pa ja sam zabrinut. Imali smo niz sastanaka, zašto nisu riješili pitanje bosanskog jezika? Zašto su dozvolili provođenje referenduma? Zašto dozvoljavaju da ovo neko naziva drugom sprskom državom? Zar to nije kršenje Dejtonskog sporazuma? - rekao je u sinoćnjoj emisiji Salkić.

(Srebrenica.ba/Faktor.ba)

Popularno