Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice, izjavio je da je u proteklih 18 mjeseci, otkako se on nalazi na ovoj poziciji, investirano ukupno tri miliona maraka na područje opštine Srebrenica.

Kako je naveo, zajedno sa Alijom Tabakovićem, predsjednikom Skupštine opštine Srebrenica, a uz veliku podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Vlade Kantona, općina iz Federacije BiH, te drugih domaćih i međunarodnih organizacija uspjeli su da realiziraju ili dogovore realizaciju preko tri miliona KM.

-Radi se o realizaciji infrastrukturnih projekata u povratničkim naseljima, projektima obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica za povratnike, projektima održivog povratka, samozapošljavanja i zapošljavanja u maloj privredi. U pregovorima smo i oko potpisivanja sporazuma sa organizacijama iz Turske koje bi trebale, pored dogovorene Sportske dvorane/Aqua parka finansirati i druge infrastrukture projekte, kazao je Alivuković.

Naglasio je da je sa organizacijom SCI (UAE) započeta priprema projekta proizvodnje mesa i mlijeka, odnosno uzgoja tovnih junadi i proširenja postojećih farmi muznih krava.

-Zahvaljujući projektu koji je apliciran kod italijanske kooperacije u narednoj sedmici biće isporučena 3 traktora za udruženja poljoprivrednih proizvođača i zemljoradničku zadrugu.

-Uskoro se očekuje potpisivanje Protokola o saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo, kojim će opština Srebrenica imati dugoročniju finansijsku, ali i svaku drugu podršku u daljem razvoju i oporavku, naglasio je zamjenik načelnika.

(B.S./Srebrenica.ba)

Popularno

  • 7 dana

  • 30 dana

  • Sve