Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 24. aprila 2018. godine, izjavio da stav Rusije, iznesen kroz govor Valentine Matviyenko, predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije i ruski veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o genocidu u Srebrenici, neće i ne može promijeniti historijske činjenice o karakteru rata u Bosni i Hercegovini.

Potpuno pogrešan stav da je u Bosni i Hercegovini bio „građanski rat“ i negiranje genocida kroz odbijanje rezolucije, neće pomoći ni bosanskim pravoslavcima, niti je vjetar u leđa u podizanju na viši stepen izgradnje zajedničkog života, tolerancije i razumijevanja među građanima i narodima u Bosni i Hercegovini.

-Karakter rata je utvrđen kroz presude o udruženim zločinačkim poduhvatima, i sa istoka i sa zapada. Te činjenice su historijski fakti i njih neće i ne može promijeniti stav bilo koje zemlje i njene politike. Dobro bi bilo da je Valentina Matviyenko posjetila Memorijalni centar Potočari kod Srebrenice, te da se poklonila žrtvama genocida i izvinila za rusko ne u UN-u prilikom usvajanja rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica, ali se mogla ograditi i od učešća ruskih dobrovoljaca u agresiji na našu zemlju, a od kojih su neki učestvovali u najstravičnijim zločinima, među kojima je i genocid. Potočarsko mezarje, stotine lokacija masovnih grobnica, brojna stratišta, logori širom ovog entiteta i mnoge domaće i međunarodne presude, te suze i poginjanje glave civliziranog svijeta, najveći su pokazatelj i pečat za karakter rata u Bosni i Hercegovini. Naše žrtve, naš bol i presude su udžbenici za našu djecu, buduće generacije, ali i svu djecu civiliziranog svijeta. Svijeta koji se stidi kada majka kopa četiri sina ili kada se iz grobnice ekshumira ubijena trudnica. Sve ostalo je politizacija, izbjegavanje suočavanja sa istinom i vrijeđanje žrtava i njihovih porodica.

Ovako, nažalost, ostaje gorak okus i osjećaj da se Rusija potpuno javno i otvoreno stavila samo na stranu bosanskih pravoslavaca. U ovoj zemlji svi dobronamjerni gosti su dobrodošli. Ali, svi gosti bi trebali iskazati poštovanje prema domaćinima, što se u ovom slučaju nije desilo. Izostavljanje državnih simbola prilikom posjete u Banja Luci ružna je poruka prema državi Bosni i Hercegovini, a nazivanje saradnje jednog bosanskohercegovačkog entiteta i Rusije „međudržavnom“, je najveći oblik nepoštovanja države Bosne i Hercegovine i Dejtonskog sporazuma.
Zbog svega, ostaje nam da sumnjamo da je ovo bila smišljena posjeta radi daljnjeg podizanja tenzija i davanja podrške politici Milorada Dodika, izjavio je potpredsjednik Salkić.

(Srebrenica.ba)

Popularno