Sastanak koordinacijskog tijela probosanskohercegovačkih stranaka, na kojem su usaglašeni principi i dogovoren zajednički nastup na izborima u oktobru, održan je danas u Srebrenici.

Sastanku su prisustvovali predstavnici deset političkih subjekata - Stranke za BiH, SDA, BPS, HDZ 1990, HSP, HSP BiH, Posavska stranka, Hrvatski blok, Bošnjački pokret i Pokret 'Odgovor'.

"Deset političkih subjekata usaglasilo je principe zajedničkog nastupa i djelovanja na izborima 2018. godine. Utvrđen je i zvaničan naziv buduće koalicije koji nosi naziv 'Zajedno za Bosnu i Hercegovinu'. Buduća koalicija je izrazila privrženost univerzalnim vrijednostima ljudskih prava i građanskih sloboda kao osnovnih koji će voditi borbu za prava povratnika Bošnjaka i Hrvata u manjem bh. entitetu", rekao je Adil Osmanović, koji je danas predsjedavao sastankom.

Ističe da se na sastanku nije razgovaralo o budućim kandidatima na zajedničkoj listi, navodeći da je koalicija "Zajedno za BiH“ otvorena i za druge političke stranke koje su sličnih principa i pogleda u vođenju politike u Republici Srpskoj.

"Nismo o tome razgovarali. Mi smo postavili principe da svih ovih deset političkih subjekata moraju da predlože kandidate koji će biti respektabilne osobe koje mogu da iznesu ovaj projekt i koje mogu da obezbijede najveći broj glasova. O imenima kandidata za predsjednika Republike Srpske nismo razgovarali danas", potvrdio je Osmanović.

(Srebrenica.ba)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana