Srebrenica će biti kandidovana za Evropski grad kulture 2024. godine. Tio je saopćeno u okviru prezentacije Master plana "Srebrenica Drina Euro - Region i Srebrenica Euro - Region Evropski grad kulture 2024", koja je održana u ovome gradu. Prezentaciju su proveli eksperti iz Austrijskog instituta za tehnologiju i Instituta za strukturalni razvoj.

Alexandar Petritz, ispred Austrijskog instituta za tehnologiju, kaže da su koristi "Master plana opštine Srebrenica" višestruke, a krajnji cilj je kandidatura Srebrenice za Evropski grad kulture 2024. godine.

Foto: Klix

"Srebrenica će biti centar svega. U okviru Master plana mi gledamo koje segmente treba jačati za uspješnu kandidaturu. U okviru plana kandidature mi ćemo imati saradnju i sa susjednom zemljom, te na taj način imamo euro regiju. Iz Evropske unije će podržavati takve regije. Cilj je stvoriti jaku ekonomiju i radna mjesta. Kandidatura za Evropski grad kulture ili Grad mira su instrumenti kojima se jača sam grad, ali i investicije u grad", kaže Petritz.

On smatra da Srebrenica ima velike šanse za Evropski grad kulture.

"Moguće je da će kandidatura za Evropski grad kulture ići u partnerstvu s jednim austrijskim gradom, što daje dodatnu šansu Srebrenici", kaže Petritz.

Načelnik Opštine Srebrenica Mladen Grujičić kaže da će Master plan biti od koristi za razvoj opštine, ali i privlačenja investitora da ulažu u taj grad.

"Mi smo optimisti i želimo da budemo takvi. To je pokazalo da moramo gledati u budućnost. To se vidi na terenu. Vjerujem da ćemo imati šanse kada je u pitanju Master plan. Nije u pitanju samo Srebrenica, nego regija. Mi kao takvi imamo šta da ponudimo i bićemo konkurencija većim gradovima koji apliciraju za Evropski grad kulture 2024. godine", kaže Grujičić.

Jedan od glavnih preduslova za kandidaturu za Evropski grad kulture je da zemlja u kojoj se grad nalazi ima kandidatski status ili da je članica Evropske unije. Zbog toga bi Srebrenica mogla istaći kandidaturu u partnerstvu sa austrijskim gradom Gmundom.

"Austrijski grad Gmund, koji želi da bude pobratimljen sa Srebrenicom, će biti partner, a možda baš Srebrenica pomogne da Bosna i Hercegovina uđe u Evropsku uniju", rekao je Grujičić.

 (Izvor http://www.trt.net.tr)

 

 

Popularno