Na području Zvornika je 7. i 8. aprila održana tradicionalna manifestacija „Dani otpora Kula Grad – Zvornik“, kojom su se Zvorničani prisjetili odbrane ovog grada, te odali počast šehidima.

U subotu navečer je u prepunoj džamiji na Kula Gradu proučen tevhid za šehide, te je održano predavanje na temu „Značaj aprilskog otpora na Kula Gradu“. Predavač je bio Nezim ef. Halilović Muderis, ugledni bosanskohercegovački imam i legendarni komandant.

U svom obraćanju, kojeg su prisutni pratili sa velikom pažnjom, Muderis je kazao da Zvorničani trebaju biti ponosni na otpor koji je pružen u aprilu 1992. godine.

-Vi morate znati da niste pružili otpor nekoj manjoj grupi, nego velikoj takozvanoj JNA. Zbog toga, tog herojskog otpora se uvijek morate sjećati i prenositi na mlađe generacije. Uz to, svi vi koji ste se vratili ovdje, vi ste heroji, jer svojim prisustvom ovdje svjedočite svoju vjeru, kazao je izmađu ostaloga Muderis, koji je tokom svog predavanja spomenuo zvorničke borce i Zlatne ljiljane koji su dali doprinos u borbi protiv agresora.

Prisutnima se obratio i Rahman Nukić, predsjednik Organizacije demobilisanih boraca Armije RBiH u Zvorniku, koji je istakao važnost njegovanja značajnih datuma iz prošlosti, posebno onih u kojima su učestvovali hrabri zvornički borci.

-Hvala svim gostima koji su večeras došli da uveličaju ovu manifestaciju. Posebna mi je čast da sa ovog mjesta mogu pohvaliti rad Medžlisa i njihovo učešće, jer su nam pomogli u ovoj organizaciji. Ovo je način kako se kvalitetno treba napraviti obilježavanje, kazao je Nukić.

Tokom programa u džamiji, Muderisu je uručena i zahvalnica. Priznanje mu je uručila kćerka jednog od najboljih zvorničkih boraca koji je preminuo.

Nakon predavanja na Kula Gradu, danas je u Kazanbašči položeno cvijeće i odata počast šehidima. Obilježavanju su prisustvovali predstavnici vlasti, boračkih udruženja, Islamske zajednice, te članovi porodica.

-Ponosno obilježavamo dane otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Ovih dana će ponovo biti onih koji će obilježavati dane oslobođenja ovog grada, a zapravo su to oni koji su okupirali ovaj grad. Mi moramo, a to je i naša obaveza, podsjećati nove generacije koje dolaze, na otpor agresiji koji su pružile sve patriote ove zemlje, kako se isto zlo ne bi ponovo dogodilo, kazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, napominjući da se danas u bh. entitetu RS vodi bitka protiv sistemske diskriminacije, koju provodi entitetska vlast.

Tokom dana na Kula Gradu je upriličen prigodan program.

(B.S./Srebrenica.ba)

Popularno

  • 30 dana

  • Sve

  • 7 dana